Няма как една вечеря да мине без вкусни салати. Може да заложите на българския вкус и да направите една или няколко салати от кореноплодни. Не забравяйте да включите в менюто и истински българските зимни салати. Зимна салата с моркови, червено цвекло и целина
Необходими съставки:
моркови
3 броя
целина
1/4 глава
червено цвекло
1/2 глава
зехтин
2 супени лъжици
слънчогледови семки
2 супени лъжици
орехи
2 супени лъжици
лимонов сок
2 супени лъжици
Рецептата:
Докато лятото почти никога не сядаме без салата на масата, зимата салата много често отсъства от трапезата, или пък е под формата на някоя тежка майонезена салата. Класическите български зимни салати с ряпа и алабаш например са забравени. Всички излезли от мода кореноплодни зеленчуци, като моркови, цвекло, ряпа, алабаш, целина и зеле са пълни с витамини и са изключително полезни. Салатата от моркови, червено цвекло и целина ви приканва да загърбите модата и да се върнете назад към класическите български вкусове. Салата е много свежа и е истинска витаминозна бомба! Салатата от моркови, червено цвекло и целина е както чудесно мезе за вашето питие, както и вкусна гарнитура за вашата пържолка.
Първата стъпка от рецептата за зимна салата с моркови, червено цвекло и целина е подготовката на зеленчиците. Измийте и обелете зеленчуците. Настържете суровите зеленчуци на едро ренде. Ако искате да сервирате салата, като тази на снимката, без да смесвате различните цветове, за да бъде по-ефектна, то разбърквайте всеки настърган зеленчук с лимонов сок. Така зеленчуците ще запазят цвета си и няма да потъмнеят. Втората стъпка от рецептата за салата с моркови, червено цвекло и целина е да подредите зеленчуците и да поръсите със смесените накълцани ядки и семена. Преди сервиране подправете зимната салата със зехтин и сол.
Бобена салата
Бобена салата На трапезата на Бъдни вечер бобът присъства под различни форми и може да бъде част от различни ястия. Бобената салата е още една идея за постно ястие с боб, което може да включите в менюто за Бъдни вечер. Бобената салата е освен вкусна и много засищаща, а приготвянето ѝ няма да затрудни и най-начинаещите готвачи.
Необходими съставки:
боб
1 чаена чаша
магданоз
1/2 връзка
оцет
1 супена лъжица
олио
3 супени лъжици
лук
1 глава
Рецептата:
Бобената салата с лютеница. Това най-често имаме предвид, когато поръчаме двойка кебапчета или двойка кюфтета с гарнитура в близкото кръчме. Бобената салата си е истинска класика сред гарнитурите и е малко далеч от класическото разбиране за свежа салата. Затова пък бобената салата е много засищаща и е чудесно мезе за една малка ракия. Рецептата за бобена салата е много лесна, подходяща за всеки начинаещ готвач. Безспорен плюс на бобената салата е, че може да я приготвите предварително и да я оставите да престои в хладилника, без да се притеснявате, че ще загуби от вкуса си, напротив - вашата бобена салата ще се овкуси още по-добре и ще бъде още по-вкусна.
Първата стъпка от рецептата за бобена салата е избора на боб. Най-добре е да изберете по-едър боб, като този на снимките, защото той остава по-стегнат при варене. Разбира се, може да ползвате и дребен бял боб, или боб от вашия любим сорт.Както при всички ястия с боб, така и при бобебата салата е необходимо бобът да бъде подготвен предварително. Залейте боба с вода и го оставете да се накисне за една нощ. На следващата сутрин го прецедете, добавете вода и го сложете да заври без сол. След като заври изсипете водата и налейте нова, сложете боба отново на котлона и го оставате да ври докато омекне. Времето за увиране на боба е различно и зависи от сорта на боба. Важно е да следите бобът да не се развари, както при бобът яхния например. Бобът за бобена салата трябва да остане стегнат, за да не се разкашка в салатата.Прецеждате боба и го оставяте на страна. Нарязвате лука на ситно и го добавяте към отцедения боб. Може да ползвате всякакъв вид лук, а през зимните месеци може да замените лука с праз. Червеният лук е най-подходящ, тъй като е много сочен и не толкова лют, а с малко по-мек вкус.Нарязвате магданоза на ситно и също го добавяте към боба.
Добавяте олиото и оцета и 1 чаена лъжица сол и разбърквате добре. Бобената салата е готова за сервиране, но най-добре е да оставите салата да престои 10-15 минути преди консумация, за да бъде добре овкусена.
ДОБЪР АПЕТИТ!