Варненскят портал

Събота, 15 Юни 2024
 

   

Делфинариум Варна

Делфинариумът е уникално атракционно съоръжение.

Разположен е сред зеленината в северната част на варненската Морска градина, с чудесен изглед към морето.

Открит е на 11.08.1984 г. и е един от символите не само на Варна, а и на българския туризъм. Делфинариумът е неотменна точка в програмите на всички туристи, посещаващи Черноморието.

Сградата впечатлява с футуристичната си конструкция и фасада от алуминий и стъкло. Делфинариумът е проектиран от колектив под ръководството на известния архитект Симеон Саралиев (1948 - 2008) и е открит за посещения на 19 август 1984 г. Самата постройка е изпълнена като лека пространствена конструкция във формата на стъклен куб с размери 30 х 30 метра и височина 14 метра. Тя има три амфитеатрално разположени трибуни, с общо 1200 места. Под нивото на залата за зрители се намира инсталационният етаж, където са дозаторните и филтърните устройства, помпи и други съоръжения, както и вентилационната уредба. Интересна подробност е, че изкопните работи по инсталационния етаж и самите басейни са се извършили след монтирането на носещата покривна конструкция.

През последните четири години в делфинариума бяха инвестирани над 1 милион евро за преоборудване с най-съвременни системи за поддържане на оптималния жизнен режим, както и за пълната климатизация на залата.

Друго оригинално съоръжение е разположената в източната част на Делфинариума кафе-сладкарница. В закритата й зала има 70 места, със специални прозорци към басейна, които дават възможност за подводно наблюдение на делфините. Сладкарницата има и лятна тераса, от които се открива панорамна гледка към целия Варненски залив.

Басейнът повтаря точно т.нар. „американски стандарт” за отглеждане на морски бозайници. Тъй като първите делфинариуми са построени в САЩ, този стандарт е еталон за целия свят. Има размери 15 на 12 м и дълбочина 6 м. Свързан с него е построен и по-малък басейн с дълбочина 3 м. Водата за тях се засмуква на разтояние 180-200 м. навътре в морето и достига до делфинариума през собствен тръбопровод и помпена станция. Тук водата циркулира непрекъснато в затворен кръг през система от филтри и дозатори, като дезинфекцията, избистрянето и поддържането на другите и характеристики става автоматизирано. Обемът на водната маса е 1200 куб.м.

Делфините (Delphinidae) са семейство морски бозайници от разред Китоподобни. Думата делфин идва от гръцкото δελφίς, което ще рече с утроба, т.е. те не са риби, а бозайници, чието самостоятелно развитие е започнало преди около 10 милиона години. Съществуват 36 съвременни вида делфини, повечето океански, но има и такива, които се срещат в сладки води.

Първите делфини са пристигнали във Варна през 1984 от кубински делфинариум. Те са от вида Tursiops truncatus (бутилконоси делфини) и са от водите на Гватемала. Първият треньор на варненските делфини е Петер Бьозенекер. В световен мащаб винаги се е считало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Благодарение на създадените отлични условия и професионални грижи, полагани от екипа на Феста Делфинариум, тук ражданията са нормална практика.

В момента се отглеждат 6 делфина - 2 мъжки и 4 женски - Кимбо, Доли, Попи, Йоана и Бимбо, като половината от тях са родени във Феста Делфинариум.

"Работната" седмица на делфините е 6-дневна, понеделник е денят им за почивка и разтоварване. Този режим не е бил променян дори и при най-високопоставени посещения в делфинариума. Дневната дажба от храна се дава на 5-6 пъти. Менюто е съставено от 8 до 10 кг бяла риба, цаца, хек, калмари, а любимият деликатес на делфините е херингата. Тренировките включват елементи от представлението, които трябва да се дообработят, затвърждаването на вече познати, както и заучаването на нови упражнения. Докато посетителите очакват началото на представлението, наблюдават играта на делфините в малкия 3-метров басейн през панорамното стъкло на сладкарницата.


"Те са много забавни, по интелект са по-близо до хората, отколкото до животните. Постигат отличен контакт с публиката и със своите треньори. Радват се на овациите в залата, възприемат ги така, както ги възприемат и хората. В повечето делфинариуми по света делфините са от вида, който специалистите наричат “атлантически бутилконоси” делфини, родината им е Карибско море. В Черно море също има делфини, но те са защитен вид и е забранено да се използват за атракционни цели. Ние от Феста делфинариум също участваме в защитата на черноморските делфини. Ангажиментът ни е екипи на Феста делфинариум да лекуват и да връщат в морето на собствени разноски пострадалите морски бозайници. Това се случва доста често. Последният подобен случай беше наскоро, когато ранен делфин беше излязъл на брега край гр. Балчик”- разказва г-н Василев, Мениджър във Феста Холдинг.

"Ние работим с опитен екип. За нашите делфини се грижат специалист биолог, ветеринарен лекар. Това са хора, които от дълги години се занимават с тях, познават биологията на животните и могат да реагират професионално във всяка една ситуация. Който иска да бъде треньор на делфини - акробати, трябва преди всичко да е добър и отзивчив като човек. Животните усещат отношението към тях и отговарят по подобаващ начин. Те са като нас, имат своите настроения, боледуват от болести, близки до човешките, затова ние се грижим за тях като за хора” - допълва г-н Василев.

„Делфините са ми като деца, обичам ги много. Когато нещо им се случи, тежко го изживявам…”, разказва Илиян, който от 15 години работи като треньор във варненския делфинариум. Грижи се за делфините, обучава ги, плува в басейна им, а когато са нещастни, страда заедно с тях. Познава характера на всеки делфин, а за някои казва, че ги е отгледал от бебета.

„Денят започва с медицински преглед и специално хранене. Слагаме витамини в специално подбрана риба, подготвена по определен начин, след това се оглеждат уредите, с които се работи и чак тогава започва програмата. След всяка програма, ако нещо не се е получило, правя съвсем лека тренировка на самото представление, за да можем да го затвърдим и да го направим по-добро”- разказва Илиян.

Източник: Делфинариум Варна


Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 440 - Вчера 514 - Общо 6347105 за 9528 дни - Минимум 667 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)