Варненскят портал

Събота, 15 Юни 2024
 

   

Нос Галата - ВарнаГалата е скален нос в България.

Носът е разположен в североизточния ъгъл на Авренското плато, на около 4 км от Варненското езеро и е вдаден в Черно море.

Той е крайна точка на Варненския залив. Галата е известен с фара си, който се вижда от варненските плажове и дори от северните курортни комплекси. Край носа се намира варненският квартал „Галата“.

История на фара
Фарът на нос Галата е сред основните навигационни съоръжения по българското черноморие. Започва да работи на 15 август 1863 година на газ. През 1912 година на стотина метра от стария фар е построен новият. През 1914 г., когато Варна е електрифицирана, фарът започва да функционира на ток. Много кораби и рибарски лодки са намерили спасителния път към пристанището благодарение на него.

Легенди за името на нос Галата
Легенда разказва за морската нимфа Галатея, в която безумно бил влюбен едноокият циклоп Полифем. Тя обаче обичала красивия пастир Акис. Полифем бил обзет от жестока ревност и затова откъртил огромен камък и го хвърлил по Акис. Той обаче се превърнал в бистър поток и потекъл към морето при своята Галатея. Друга по-съвременна история разказва за девойката Галатея, която била спасена при корабокрушение от двама рибари. Те обаче се влюбили в нея и решили да хвърлят жребий - който го загуби, губи и живота си. Научила за зловещия оброк, Галатея се хвърлила в Черно море от врязания дълбоко в него нос.

Култура и природа
Нос Галата е сред символите на Варна. Край него се намира квартал „Галата“ и неговите плажове Фичоза и Паша дере, където има бунгала и малки хотели. Край носа е запазена красива природа, чист, на места каменист, плаж с възможност за риболов и бране на миди, както и за къмпингуване. Недалеч са хижа „Ветеран“ и хижа „Черноморец“ на Българския туристически съюз. От лявата страна на фара, посока Варна, има стълби по които се стига до хотел (хижа)"Романтика“. Мястото е много красиво.За съжаление на снимката се вижда как собствениците(или ползвателите)на хижата незаконно са завзели мостчето пред хижата.Има сведения и за некоректно отношение от тяхна страна към плажуващите в района. От другата страна, посока юг, пак по стълби, които са много, се намира плажът на Галата. Хубав и чист, но осеян със скали.

Източник: Уикипедия


Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 434 - Вчера 514 - Общо 6347099 за 9528 дни - Минимум 667 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)