Варненскят портал

Събота, 15 Юни 2024
 

   

Обсерватория Варна

Варненската обсерватория

В началото на 30-те години е била построена каменна вила в Морската градина. През 1926 г. точно в тази вила се е състоял и първият концерт, от който тръгва традицията на световния фестивал “Варненско лято”.

После дълги години тя пустее, преди в нея да бъде инсталиран малък телескоп. Всичко започва с реконструкцията на тази стара сграда. Проекта е на покойния вече арх.Камен Горанов, който убеждава тогавашния кмет Николай Бояджиев да се построи нещо “по-мащабно”.

Съвсем случаен, но решителен тласък на идеята дава и световния конгрес по астронавтика във Варна, единствения подобен форум, проведен в несоциалистическа страна. Строителството започва през 1963 г. На 22 май 1968 г. в сградата е открит, първият в България астрономически комплекс, включващ обсерватория, планетариум и кула.

Оттогава до днес той носи името на Николай Коперник, чиято фигура посреща посетителите още на входа. Автори на пластиката са проф. Лъчезар Далчев и П.Атанасов. Когато строителството стига до 3-тия етаж идва идеята да се направи планетариум. Правят го в съседство на незавършения още строеж. Но понеже никой в България не е виждал на живо токова нещо, го правят по картинка от Большая советская енциклопедия. Избират си произволни пропорции – зала с диаметър 10 метра и височина 2,5 метра. Типично по български, след това работна група, оглавявана от известният варненски физик Николай Петров, отива в Одеса за да види техния планетариум. Нямам идея как са реагирали, след като за подобно нещо стените трябва да са по-ниски, но не повече от 1,40 м. Не се стига до разрушаване, но във варненския планетариум апаратът някак необичайно е монтиран на висок подиум, за да може да снижи хоризонтът.

Апаратът се нарича просто малък планетариум /Kleinplanetarium/ , модел 1936 г. Изработен е във времето, когато Германия е в стихията си. Той се управлява от пулта на лектора и проектира небосвод с 5500 звезди. Друг уред показва как би изглеждала Слънчевата система от разстояние 5 милиарда километра. Идва ред задачата двете сгради - на обновената обсерватория и планетариума, да се обединят. Тогава арх.Горанов проектира топла връзка. С това нестандартно решение от птичи поглед покривът на сградата и куполът на обсерваторията наподобява модела на космическия кораб “Восток”.

Кулата е замислена с класически пилон, на върха на който са кацнали спътник и кой знае защо…..символът на атома. При посещението си в Одеса, ентусиастите са видели махалото на Фуко, като до момента не намират място в комплекса. Решават в кулата да се монтира махалото, което след няколко маха над розата на ветровете показва, че Земята се върти около оста си. Това за Балканския полуостров е уникално като идея. Движението на махалото посетителите наблюдават в малка зала под кулата. Дискът виси на нишка с дължина 17,6 м. и се движи в амплитуда от около 2 м. За географската ширина на Варна завъртането на равнината на люлеене в резултат на земното въртене около оста е 10°03`


Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 443 - Вчера 514 - Общо 6347108 за 9528 дни - Минимум 667 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)