Варненскят портал

Събота, 15 Юни 2024
 

   

Пристанище Варна

Пристанище Варна ЕАД е държавна компания, чиято структура включва две съставни пристанища:

Варна Изток
Варна Запад

История

Историята на пристанище Варна започва през VI в. пр.н.е., когато гръцки колонисти основават древното селище Одесос - процъфтяващ град-полис в пределите на земите на траките, а по късно под властта на Рим и Византия.

VII в. - Градът е включен в пределите на новосъзадената българска държава. По същото време от славяните получава днешното си име Варна.

ХIII - ХIV в. - Варна е главно пристанище на Търновското царство и Добруджанското деспотство. Извършва активна търговия с Венеция, Генуа, Флоренция и Константинопол.

ХVI - ХVIII в. - Освен важна военна крепост, благодарение на стратегическото си положение и удобния залив, Варна е най-голямото и оживено черноморско пристанище на Османската империя.

ХIХ в.
1888 г. - Българското правителство взема решение за строителството на Варненското и Бургаското пристанище.

ХХ в.
1906 г. - В присъствието на Княз Фердинанд I, министрите и представители на чуждите легации е открито новото пристанище.
1906 -1909 г. - През този период е прокопан т.нар. Стар канал, свързващ Черно море с Варненското езеро.
1966 г. - Пристанището е разширено с построяването на Кейовия мол А - общо (5 корабни места).
1966 г. - Построена е Морска гара, пътническият терминал.
1974 г. - Влиза в експлоатация пристанище Варна-Запад.
1976 г. - Завършен е дълбоководния канал море-езеро (Канал №1), откриващ пътя на дълбокогазещи кораби към Пристанище Варна-Запад. През тази година е създаден и Пристанищен комплекс-Варна. В него са включени пристанищата Варна-Изток, Варна-Запад, Тец-Варна, Балчик и Каварна.
В края на 80-те товарооборотът достига 8,5 млн. т. В основата на това е активната търговия със Съветския съюз и стабилните показатели на българския износ.
90-те години бележат спад и нестабилност на товарооборота, начало на реформи и преструктуриране на Варненското пристанище.
1999 г. - Започва тенденция към повишаване на товорооборота и модернизация на пристанище Варна.
1999 г. - Приет е Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Р България. Законът създава условия за навлизането на частни инвестиции и концесионери в българските пристанища.

ХХI в.
2001 г. - Смесеното дружество "Ойлтанкинг България" АД построява терминал за течни химически продукти на територията на пристанище Варна-Запад.
2006 г. - Концесията на пристанищен терминал Балчик влиза в сила на 25 май в полза на "Порт Балчик" АД за срок от 25 години. Това е първата реализирана концесия на българско морско пристанище.Пристанище Варна - Изток

Варна-Изток е разположено навътре във Варненския залив, само на 1 км от центъра на града. Тук се намира административната централа на "Пристанище Варна" ЕАД, а в непосредствена близост са Митницата, Жп гара и управлението на Националния морски превозвач – Параходство БМФ. Пристанище Варна-Изток има отлични шосейни и жп връзки, а международното летище "Варна" се намира на 10 км от града.

Преди всичко Варна-Изток е оперативната връзка в логистичната верига канал-река-море за транзитния трафик към/от Централна Европа и дунавското пристанище Русе. Главния отсек на тази връзка се явява железопътния отсечка Русе-Варна.

Пристанище Варна-Изток е основната врата за българския износ на зърнени храни и едно от най-оживените контейнерни пристанища в страната. Тук се намира единствения пътнически терминал (Морска гара) по цялото протежение по море между Инстанбул и Одеса. Особена черта на Варна-Изток е многоцелевото използване на кейовете. Всички корабни места, освен пасажерските, се използват за претоварването на различни товари – генерални, захар, метали, скрап, меласа, които са типични за Варна-Изток.

СКЛАДОВА БАЗА

Неразделна част от структурата на Варна-Изток е Складова база, извесна още като "Сухото пристанище". То е обособена единица с лицензиран режим на митическо складиране. Отдалечено на 5 км от пристанището, на обща площ от 13 декара, то притежава 6 магазии с идентична структура и капацитет. Складова база се използва за съхранение на всички видове зърнени храни, какао и генерални товари.


ОСНОВНИ ПАРАМЕТРИ

Корабни места: 14
Максимална дълбочина: 11,30 м
Обща дължина на кея: 2 378 м
Открити складови площи: 49 800 м2
Складове: 41 500 м2


СЪОРЪЖЕНИЯ

Портални кранове: 28 с товароподемност до 32 т
Портейнер: 1 с товароподемност до 30,5 т
Ричстакери: 2
Жп разтоварище за зърно
Кейова естакада за товарене на зърно
Разтоварваща естакада за меласа


Пристанище Варна-Запад

Пристанище Варна-Запад е най-модерното и перспективно на северния български бряг. Разположено на 30 км западно от град Варна, на западния бряг на Белославското езеро. Непосредствената близост на Варна-Запад до девненските химически заводи , позволява ефективна обработка на товарите по директната схема завод-кораб. Портът притежава съвременни технологични линии за претоварване на сода, хим.торове, цимент, въглища, руди, фосфорити, кварцов пясък и течни химикали. Всички корабни места и магазии са свързани с националната железопътна мрежа.

Повечето от кейовете в пристанище Варна-Запад са многофункционални и се използват за различни генерални товари: сода, хим.торове, цимент в торби и биг-бегси, метали, оборудване, дървен материал и др. За обработката на изключително тежки товари и палети пристанището разполага със 100 т мобилен кран. Три магазии – 3, 5 и 6 с обща площ 30 000 м2 са обичайното място за съхранение на генерални товари в пристанището.

ОСНОВНИ ПАРАМЕТРИ

Корабни места: 18
Максимална дълбочина: 11 м
Обща дължина на кея: 3 223 м
Открити складови площи: 191 000 м2
Складове: 27 000 м2

СЪОРЪЖЕНИЯ

Портални кранове: 27 с товароподемност до 16 т
Портейнери: 2 с товароподемност до 35 т
Мобилен кран: 1 с товароподемност до 100 т
Ричстакери: 2
Гумено-лентови транспортьори: 3
Мобилни гумено-лентови транспортьори: 2 системи
Корабни товарни машини за насипна сода и торове: 2 броя
Претоварна естакада за сярна киселинаИзточник: Пристанище Варна


Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 416 - Вчера 514 - Общо 6347081 за 9528 дни - Минимум 667 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)