Варненскят портал

Събота, 15 Юни 2024
 

   

Драматичен театър ”Стоян Бъчваров”
Варна


Драматичен театър ”Стоян Бъчваров” е културният символ на град Варна. С ъздаден е през 1921 г. с решение на Варненския общински с ъвет като Общински професионален театър.

Той има една от най- красивите театрални сгради в страната, проектирана от арх. Никола Лазаров и око нчателно завършена през 1932г., благодарение доброволната помощ на варненската общественост , която набира средствата чрез фондови марки.

Сградата на Варненския театър е построена по проект на арх. Никола Лазаров, участвал и в построяването на Софийския народен театър. На 26 март 1912 е положен основния камък. Кметът Иван Церов произнася “дълбоко прочувствена реч”, с която очертава високото културно значение на театъра и насъщната необходимост от градски театър във Варна.
в. “Свободен глас”
31 март 1912 г.

“Общинското управление в града ни ангажира известния столичен даровит български артист Стоян Бъчваров да устрои общинска трупа, поддържана и субсидирана изключително от общината. Това е похвално дело. Град като Варна с 50 хиляди население, с такава голяма интелигенция, истинска и просветена, се нуждае от един сериозен, добре устроен, осигурен театър. А такъв може да съществува само, ако е поддържан от едно учреждение, което , което има свой бюджет. Тъкмо такава е общината…”
Добрин Василев
в. “Варненска поща”
1 март 1921 г.

Строежът започва. В благородното дело участва целия град...След ентусиазираното начало и няколко години затишие през 1927 година строителните работи са възстановени. Фондовите марки за доизграждане на театъра се прибавят към всеки хляб, всеки билет за кино, за градско увеселение, за баня, за плаж. За по-малко от месец се събират 1 милион лева. И управителното тяло на Народната театрална кооперация отпуска заем от 2 милиона лева.
При довършването на строежа се правят известни промени: сцената е разширена от двете страни и в дълбочина от арх. Дабко Дабков. Строежът е завършен от градския архитект Желязко Богданов.
Любомир Владков
„Театрална Варна”, 1995 г.

“НАЙ- ПОСЛЕ! СЛАВА БОГУ! След дълги двадесетгодишни превратности сградата на Варненския общински театър се довърши и на 5 юни 1932 година тържествено се откри…- пише в спомените си Иван Церов, един от главните виновници за построяването й.- Театърът бе тържествено украсен с разкошни народни знамена и зеленина, а залата бляскаво осветена. Отслужи се водосвет от митрополит Симеон при участието на епископ Андрей и 6 свещеници. Произнесоха се речи от началника на културното отделение при Министерството на народното просвещение Сава Чукалов, от варненския кмет Асен Брусев, който откри театъра иот пишещия тези редове, чийто съкровен и непрекъснат копнеж се осъществяваше в този величав час, та радостта му беше необикновена.” …Остарелият вече Иван Церов не можал да се въздържи и в речта си на тържеството отправя гневни упреци към онези управници на града, които са спъвали изграждането на театъра.
Любомир Владков
„Театрална Варна”, 1995 г.

“…На всички варненски граждани, които цели 12 години мълчаливо и безропотно си вписаха левчетата за доизграждането на Варненския градски театър и с това изпълниха достойно своя граждански дълг в полза на сегашното и бъдещото поколение, като му съгради истински храм-училище на народа в град Варна…”
в. “Варненска поща”
5 юни 1932 г.


Източник: Драматичен театър ”Стоян Бъчваров”


Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 432 - Вчера 514 - Общо 6347097 за 9528 дни - Минимум 667 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)