Варненскят портал

Събота, 15 Юни 2024
 

   

Историко-етнографският комплекс
Прабългарско селище ФанагорияИсторико-етнографският комплекс Прабългарско селище Фанагория е единствения по рода си действащ музей на открито в страната.

Адрес на музея:
гр. Варна, кв. Аспарухово, Аспарухов парк

Комплексът е копие на прабългарски боен стан от 6-8 век и включва дървени защитни стени с бойни кули, обзаведени юрти, действащи занятчийски работилници, възстановени старинни костюми, въоръжение, битови предмети и обзавеждане. Оформен е площад с капище, ханска и шаманска юрти. стрелбище и трибуна за зрителите.

Предстои изграждането на II етап от комплекса, който ще пресъздаде максимално автентично обстановката в първата българска столица от VIIIв.

На посетителите се предлагат екскурзоводска беседа, посещение на юртите и занятчийския център, стрелба с лък, информационна дипляна и множество сувенири - копия на страинни предмети.

Вечерната програма освен това вкючва изключително интересен и динамичен конен спектакъл, пресъздаващ прабългарският празник на конете и младите воини. Ще видите висша езда, конни каскади, учебен бой, учебен бой, ханът на българите, гаданията на шамана и молитвата му към древнобългарския бог Тангра.

Ще разгледате страинни облекла и въоръженив, ще се снимате на ханския трон и с участнците в спектакъла.


Демонстративен конен спектакъл

Сценарий: Александър Чакъров
Постановка : Тодор Мацанов

I част: Бойният стан на българите посреща с мир скъпи чуждоземни гости. Вратите на крпостта се отварят широко. Канът прием гостите в своята юрта. Тук те виждат кожи на редки животни, скъпи оръжия, бойни и ловни трофеи. Силата, щедростта и богатството на българския владетел блесват с цялото си великолепие.

След това гостите посещават шатрата на Колобъра, първожреца на племето, който единствен от простосмъртните общува с великия бог на древните българи – Тангра бога на вечното и непобедимо слънце. Виждат и шатрата на Великия боил – предводителя на Българската конница, към която са изпитвали страхопочитание народите от Памир до Панония. Канските гости се запознават със занаятчийските работилници, ковачница, грънчарница, тъкачница. Сами се уверяват в качеството на българските оръжия и красотата на изработваните предмети, неподражаеми по стил, самобитност и светоусещане.

II част: Гостите имат възможност да присъстват на празненството посветено на древния български празник – пролетния преглед на българската конница. Приветствани от Кана и Колобъра, майстори ездачи полетяват в главоломна надпревара, демонстрирайки великолепните си коне, бойни и ездачески умения.

III част: Чуждоземните пратеници са свидетели на най-свещения ритуал в историята на българските племена – посвещаване във воинско звание и връчване на бойния колан. Той символизира превръщането на младежите в мъже-воини. Чрез този ритуал се предава отговорността за съдбата на народа и държавата от едно поколение на друго. Колобърът изпълнява ритуален танц, призовавайки Тангра да бди над българското племе.

IV част: канът кани сънародниците и гостите си на всенародно веселие. Следва празник с музика и танци, конни игри и стрелба с лъкове и копие. В този празник могат да участват всички гости на селището.

Източник: http://www.bulgarian-tourism.com/fanagoria/


Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 419 - Вчера 514 - Общо 6347084 за 9528 дни - Минимум 667 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)